Chcę trochę rozdzielić historie najważniejszych klubów w naszym mieście , dlatego zakładam nowy topic.
Miałem nadzieje na więcej informacji na temat Darzbóru/Kolejarza, które zdobędę wśród mojej rodziny. Niestety "zdobyłem" tylko kilka zdjęć, które, mam nadzieje, posłużą za podstawę do dyskusji.
Chcąc mówić o Darzborze, trzeba wspomnieć o jego historii, kilka słów, przepisanych z oficjalnej strony Klubu:
"Darzbór" założony został w lipcu 1945 r. jako Leśny Klub Sportowy dzięki staraniom leśników, którzy jako jedni z pierwszych przybyli do Szczecinka po zakończeniu II Wojny Światowej. Pierwszym prezesem został Jerzy Lauda, dyrektor Liceum Ogólnokształcącego. Natomiast kolejarze, w sierpniu 1945 r. powołali do życia Kolejowy Klub Sportowy "Kolejarz".
W 1949 r. nastąpiło połączenie klubu LKS "Darzbór" z Harcerskim Klubem Sportowym "Czuwaj" Szczecinek, a w roku 1950 klub otrzymał nazwę Zrzeszenia Sportowego "Unia-Darzbór", w 1954 r. - "Spójnia-Darzbór", a w 1955 r. - "Sparta-Darzbór".
Istotne zmiany organizacyjne dla przyszłości klubu nastąpiły w roku 1956. Doszło do fuzji dwóch najbardziej znaczących klubów sportowych miasta - KKS "Kolejarz" i LKS "Sparta-Darzbór". W wyniku połączenia powstał Kolejowy Klub Sportowy "Darzbór". Prezesem został inż. Leśnik Aleksander Komar. Klub otrzymał na własność stadion sportowy oraz budynki po Milicyjnym Klubie Sportowym "Gwardia" nad jez. Trzesiecko. W 1969 r. KKS "Darzbór" połączył się z powstałym w międzyczasie WKS "Lechia" przyjmując nazwę KKS "Lechia-Darzbór". W roku 1975 klub przyjmuje nazwę Międzyzakładowy Kolejowy Klub Sportowy "Darzbór" celem pozyskania szeregu zakładów pracy. Nazwa funkcjonuje do dziś w niezmienionej formie."
Jak każdy widzi, kawal historii miasta, również kawal historii mojej rodziny, która nieprzerwanie była związana z Kolejowymi

Na początek zdjęcie zawodników, z których znam tylko mego wujka, Stasia Nowakowskiego, kolejne, to zdjęcie wczesnego już Darzboru, i dwa ostatnie, to chyba same początki piłki w Szczecinku, jeszcze Kolejarz: