Tak upierdliwość przejawia się czasami u mnie.. I nie po to, by wdawać się w konflikty słowne..
CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.
Albo się tego poucz troszeczkę, bo Ty piszesz o ornamentach, a w "Temacie" o literkach.
Nawiasem mówiąc - chodzi mi o taką przypadłość dziennikarzy lokalnych, która nazywa się "ściemnianie". Ten, kto napisał ten artykuł prawdopodobnie tej tablicy nigdy nie widział, ani się jej nie przyglądał. Napisał tak, a nie inaczej, bo "ładnie brzmiało", tak "szumnie". Czytam w internecie te teksty "tematowe". I mnie czasami trafia.
Otóż,
otwieram jakikolwiek tekst z pierwszej strony, przykładowo:
http://www.temat.net/sport/5396/Mistrzyni-Polski-Kamila-Augustyn---ponownie-w-Gwdzie-Wielkieji czytam:
Tytuł:
Mistrzyni Polski Kamila Augustyn - ponownie w Gwdzie WielkiejData publikacji:
2010-07-19 08:30:00Ustęp 1 (a właściwie to jest Lead - czyli najważniejszy wstęp do tekstu):
Dzięki staraniom UKS Gwda Wielka jak i też władz Gminy oraz dyrekcji szkoły, do Gwdy Wielkiej przyjeżdża Kamila Augustyn, aktualna mistrzyni Polski jak i też wielokrotna reprezentantka naszego kraju.Ustęp 2:
Celem tych odwiedzin jest seria treningów, które Kamila osobiście poprowadzi z miejscową sekcją badmintona. Zajęcia będą się odbywały w dniach od 21 – 26 lipca w godzinach 10.00 –12.00 i 18.00-20.00.A teraz moje wytłumaczenie:
Nie znam tej Pani, bo nie interesuje mnie sport. W lead'zie brak jest podstawowej informacji od czym ta Pani się zajmuje. Owszem dowiaduję się, że jest tylko Mistrzynią Polski. A, że to badmintonistka - tego muszę się domyślać dopiero w ustępie 2-gim. I to nie wprost, tylko tak:
(...) które Kamila osobiście poprowadzi z miejscową sekcją badmintona.
Ładnie i zgrabnie brzmi ten tekst jako całość - tak. Ponadto jest krótki i nie męczący - taki news gazetowy. Ale... to jest "ściemnianie" i tzw. "szołmeństwo", bo nie ma konkretów i pisze się na "by było efektowne". Stąd moje wcześniejsze pisanie o braku rzetelności. Takich przykładów w "Temacie" jest dużo więcej. Czy nikt tego nie czyta???